Jaktträning!

Igår kväll var jag iväg till Rödön och tränade jakt tillsammans med Helena & Cecilia. Vi tränade vid en liten mysig tjärn. Först gick vi igenom vad var och en ville göra. Jag ville ha enkelmarkeringar i närheten av vattnet och så bestämde vi att vi skulle lägga ut ett ganska långt men smalt sök för att försöka få ut hundarna på djupet.

Men först var det enkelmarkeringarna. Både Cecilia och jag ställde upp med våra hundar för att de ska lära sig att jobba med andra hundar närvarande. Först fick Marwin hämta två enkelmarkeringar och sen fick Cecilia's Gus hämta en och båda två skötte sig jättebra! Sen fick jag till uppgift att lägga ut söket. Försökte hitta lite dolda platser att lägga apporterna på så att de skulle få använda sina näsor. Marwin & Gus fick hämta varannan gång medans Helena's Pepper fick sitta passiv bredvid och titta på. Nyttig träning det också. Båda vovvarna jobbade på kanonbra med bra fart hela tiden. Tror nästan det är det bästa sök Marwin nånsin gjort för han jobbade verkligen hela tiden och hittade inte på något annat hyss. Stolt matte med andra ord =)

Sen ville Cecilia ha ett litet sök på vattnet och det är något Marwin aldrig gjort så det ville jag prova på. Helena var snäll och gick och la ut dom till oss och medans hon gjorde det så la vi även ut ett linjetag. Vi började med linjetaget. Först Gus och sen Marwin och båda spikade dom! Sen transport ner till vattnet för söket. Först fick Gus hämta två medans Marwin fick sitta passiv och titta. Sen var det då Marwin's tur och han förstod nog inte riktigt först vad det var meningen att han skulle göra för han drack och plaskade runt i vattnet. Men jag stod bara och väntade för att se om han kanske skulle få någon dummy i näsan och det gjorde han och då var han så duktig när han kom in. Så vid nästa skicka så visste han vad han skulle göra så nr 2 var snart inne. Men en sak som slog mig var att han brukar alltid droppa dummyn när han kommit till land och skaka sig men nu gjorde han inte det en enda gång utan kom in fint och lämnade i hand =)

Frode fick också jobba lite idag. Han skulle få en dubbelmarkering men det slog lite slint för matte så hon skickade redan när den första var kastad så han kom fram lagom till att nr 2 hade landat :P Men det var bara att göra om och göra rätt. Och Frode tyckte att det var så kul att han måste busskälla lite på Cecilia när han skulle hämta den andra =) En riktig pajas är vad han är!

Jaktprovsdebuten!

Så har vi då klarat av våra första jaktprovsstarter. Gårdagen vill jag helst bara glömma. Marwin var helt uppe i det blå och tyckte att man kan visst gå fot bredvid skytten. Fick honom i alla fall att sitta fot vid min sida efter lite tjat. Först var det en vattenmarkering. Han satt fint vid sidan ända tills han fick kommandot och simmade ut fint halva vägen där han vände och gjorde en lov för att sen simma ut och hämta anden. Domaren sa att det där gjorde han bara för att retas ;) Tog anden fint men sen på vägen in tog han om greppet gång på gång och anden var inte i så fint skick när den kom in, dvs knäckt :( Fick ändå testa att skicka på ett litet riktat sök men Marwin visste ju vart anden hans nyss hämtat låg så den tyckte han att det var en bra idé att hämta. Sen bröt domaren för vidare tävlan och det var lika bra det för Marwin var i en helt annan värld.

Inför dagens start hade jag tagit med en and och en kanin för att han skulle få apportera lite innan det var hans tur. Han hämtade både and och kanin utan några som helst problem. Sen var det då dags för oss att starta igen. Och nu märkte jag att Marwin var med mig för han hade ett fint fotgående fram till första station som var två enkelmarkeringar i vatten. Första markerade han bra och simmade snabbt ut och hämtade och idag var det inte en massa omtag på vägen in så den var hel och fin när den lämnats av i min hand. Den andra kastades i vasskanten och den hade han lite svårare för men löste den helt godkänt. Sen blev det en transportsträcka fram till söket med ett skott efter halva vägen. På söket tyckte jag att han sökte ok men vattnet drog en del så han var mycket ute i vattenkanten och letade fågel. Men han fick ändå rätt snabbt in tre fåglar innan han hittade en söt liten kanin ute i skogen som han tyckte kunde ligga kvar där :P Så då blev det ju viltvägran och domaren blev då tvungen att bryta provet för oss. Men jag fattar inte att han inte tog den, för det var ju inga problem med kaninen jag hade med mig och som vi tränade med. Men sen fick vi även göra enkeldirigeringen på land för domaren men Marwin var helt säker på att den låg i vattnet så han var ute i det och letade. Men med lite hjälp fick han in den också.

Helgen blev väl inte riktigt som jag väntat men nu har vi i alla fall startat på jaktprov och nu kommer vi att träna på inför nästa år. Blir ingen mer officiell start på prov i år men vi ska anmäla till goldenklubbens inofficiella i oktober.

Dan före dan.....

Ikväll har jag varit ute och lagt ett fält till Marwin bestående av fyra fåglar och en kanin. Fast först fick han göra ett linjetag på kaninen för han har ju aldrig apporterat kanin förut så jag ville se om han överhuvudtaget skulle ta den. Men inte behövde jag oroa mig heller, han plockade upp den utan minsta tvekan. Men fåglarna jag har är inte av bästa kvalite. Vet inte vad den gjort som tog dom av daga för dom är lite väl blodiga så Marwin måste joxa lite med dom men anden och kaninen som var fräsch var det inga problem med. Lade ut ett ganska brett fält så att vi förflyttade oss i sidled och jag skickade från olika ställen. Men inga problem för grabben, han hittade snabbt allt jag lagt ut =) Sen for vi iväg till sjön så att han skulle få apportera anden i vattnet. Hittade en pir så jag kunde gå en bit ut medans Marwin satt kvar inne på land och tittade. Gick sen tillbaka och skickade Marwin och han simmade fint ut och hämtade anden. Dummy's brukar han kunna droppa men aldrig i livet att han tänkte släppa fågeln innan jag hade den i handen så då var vi ett problem fattigare inför lördag & söndag =) Fast han lär ju hitta på nya till dess :P

Ska nog köra ett litet pass imorgon också och låta honom springa av sig lite lördag morgon så han inte är sprängfylld när det är dags för start!

Rubriktorka!

Igår kväll var jag iväg för första gången på flera dagar och tränade apportering med Marwin och det var en något överladdad hund jag hade med mig. Hade med mig en fågel som jag lade ut i ett litet skogsparti och som det var  meningen att han skulle leta reda på. Gav honom order om att han skulle ut att söka men Marwin stoppade ner nosen i marken där han stod och började leta råttor i riset istället. Svårt att hålla sig för skratt när man verkligen såg vilken energi han lade ner på att finna råttorna han trodde att jag ville han skulle hitta ;) Men jag satte honom ner och tog en liten repa i skogen för att väcka intresset av att det kunde finnas något där ute också att leta efter. Så när jag kom tillbaka och gav honom order om att söka igen så drog han med turbofart rakt ut i skogen men fick snabbt fågeln i näsan så den var snabbt inplockad. Gick ut med den igen och gömde den klurigare men den var också snabbt inplockad. Sen fick Marwin sätta sig bredvid och vila lite medans Frode också skulle få leta efter fågel. La ut den ganska klurigt åt Frode så han verkligen skulle få använda näsan sin. Men Frode är verkligen duktig på att söka så det tog inte så lång tid för honom att finna den men sen var han nöjd efter att få ha jobbat en stund. Och han såg väldigt stolt över sitt fynd =) Sen la jag ut den till Marwin igen ännu klurigare så denna gång fick han leta en stund innan han hittade den men han är inte den som ger upp i första taget.

Senare idag ska jag träffa Ida med vovvar och se om jag orkar med att träna nåt men om inte annat får jag väl sitta och titta på när Ida tränar. Ska hämta ut ett paket med kläder också och se om det är nåt jag vill ha eller om det bara är att skicka tillbaka allt :P

Vi kom med!!

Igår fick jag PM'et till jaktprovet i Lit nästa helg och Marwin & jag kom med båda dagarna!! Ser så fram emot att starta med Marwin på provet! Och så önskedrömmer jag om att vi förhoppningsvis ska kunna gå till pris någon av dagarna =) Ska ta och plocka fram mitt lilla förråd av fågel & min enda kanin någon dag och lägga ut ett fält bara bestående av vilt. Och ikväll om orken finns (har gått och fått ont i hals & bihålor) ska jag lägga ut ett fält med dummy då han inte får se det för att se om alla motivationsfält jag lagt ut har haft någon verkan.

Nä nu ska jag se om jag kan lyckas med att anmäla till vår egen Open Show i September. Tycker jag du också ska göra om du har en golden =)


PINNE NR 1

Idag är en dag jag kommer att minnas länge. Det är dagen jag aldrig trodde skulle komma för idag tog nämligen jag & Marwin vår första pinne i agilityklassen i Strömsund! Och han gick verkligen kanon hela loppet! Men det blev en nervös väntan innan resultatlistan kom upp för att se om det gått vägen men när Ki kom fram och viskade grattis så förstod jag att pinnen var i hamn! Och det visade sig också att vi vann klassen! Och det kändes helt otroligt! Och då kändes allt slit jag lagt ner genom åren värt det.

Marwin kan det där med att gunga =)

Sen blev det till att sitta och kolla på de andra klasserna i väntan på att det var dags för oss att ge sig ut på banan igen. Och det är väldigt nyttigt att titta på de andra tävlande för alltid kan man lära sig något nytt.

Så var det då dags för hoppklassen. Marwin gick även kanon i detta lopp men tyckte att muren behövde möbleras om så den flög all världens väg :P Men ska det rivas så ska det göras ordentligt!! Men i mål kom vi. Så det blev till att vänta igen för att se hur långt det skulle räcka. Och det räckte långt även denna gång. Klassvinst men med 5,38 fel så ingen pinne denna gång. Men inte gjorde det nåt när han har varit så duktig idag =)


Man ska ta ett rejält avstamp på muren tycker Marwin

Och så vill vi skicka ett stort grattis till Petra & Sheila som tog 3 pinnar av 4 möjliga på två dagar. Och grattis till Jimmy & Extra som tog två fina andraplatser idag. Och så grattis till Maria & Snö som tog en 1:a, 2:a & en 3:e plats på två dagar!!


Det är roligt att stå på prispallen


I hoppklassen lade BBHK beslag på hela pallen, och inte vilka som helst heller =)


Working test!

I lördags var jag & Marwin på ett WT i Fäviken anordnat av SSRK/JH. Sa till Ida dan innan att jag ville inte ha startnummer 1 men självklart fick jag det! Så det var bara att knalla fram till första stationen först av alla nervös som ett as. Fick förklarat för mig att ca 30-40 meter ut låg 3 st dymmysar mellan två snitslar som jag skulle försöka få Marwin att hitta på 3 minuter. Så jag skickar ut honom och han försvinner över krönet i ett huj! Domaren vid den stationen tackar då mig för deltagande och ber mig hämta Marwin då han försvunnit utom synhåll. Går upp på krönet och möter en väldigt glad Marwin och domaren vid nästa station som med ett leende säger att han gjort ett kanonfint sök ;) Det jag skulle ha gjort var att när Marwin kommit ut dit dymmysarna låg blåst först stoppsignal och sen blåst söksignal. Men det är lätt att vara efterklok och alltid lär man sig något nytt. Men efter den nesan så taggade jag upp mig själv att nu skulle jag minsann visa att min lilla gyllene buse kan det här med apportering och nervositeten försvann också då. Och visst visade Marwin på övriga stationer att han kan finna och apportera dymmysar. Hans poäng blev på de olika stationern 0+16+19+18+19=72 poäng.

Var så otroligt nöjd med grabben hela dagen! Han koncentrerade sig helt på de olika uppgifterna han fick och struntade i allt annat som hände runt omkring. Och han knallade inte en enda gång när det var skott med i bilden vilket han kan ha gjort på träning ibland. Enormt stolt matte med andra ord!


RSS 2.0